Het aanbrengen van facings is een cosmetische ingreep die het uiterlijk van uw gebit verfraait. Heeft u een spleetje tussen uw tanden, een afgebroken tand, scheefstaande tanden of sterk verkleurde tanden? Na het aanbrengen van corrigerende facings lacht u de wereld weer stralend toe!

Wat is een facing?

Een facingbehandeling is een ingreep waarbij een corrigerend laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet, of een schildje van porselein op de aangetaste tand wordt geplakt.

Hoe ziet de behandeling van een facing eruit?

De kleurkeuze

Samen met uw behandelend tandarts wordt de kleur van uw facing bepaald. Uw tanden en kiezen worden " gewit" in de gewenste kleur. Vervolgens wordt uw facing in deze kleur vervaardigd in het tandtechnisch laboratorium.

Het afslijpen van de tand bij porseleinen facings

Een porseleinen facing is minimaal een halve millimeter dik.

Uw tandarts moet voor het aanbrengen van porseleinen facings dan ook in de meeste gevallen een laagje glazuur afslijpen om ruimte te maken voor de facing.

De tanden modelleren bij facings van composiet

Waar nodig slijpt de tandarts een dun laagje van het oppervlak van uw tand af om voldoende ruimte te maken voor de facing. Hiermee behouden uw tanden gelijke dikte.

De facings vastplakken

Voor het aanbrengen van de facings op uw tanden, behandelt de tandarts uw tanden met een zuur ter voorbereiding van het opbrengen van een hechtlaag. De facings worden vervolgens op de aangebrachte hechtlaag vast geplakt.

Eigenschappen van een facing

Een facing voelt aan als een eigen tand. U kunt alles eten en drinken. Nagelbijten of kauwen op pennen is vanwege de hardheid hiervan, niet aan te bevelen.

Waar worden facings van gemaakt?

Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Een facing van porselein is minder gevoelig voor aanslag op het oppervlak, maar wel kostbaarder. Ook is het resultaat minder voorspelbaar en is de ingreep op de tand groter (het afslijpen van glazuur). Een facing van composiet heeft een voorspelbaar resultaat, vraagt een minder grote ingreep op de tand en is voordeliger. Het blijvende effect is minder duurzaam.